We hebben vervanging nodig van onze huidige sleper. Waar moet de nieuwe sleper aan voldoen? Daarvoor hebben we twee jaar geleden om de tafel gezeten, we zijn uitgekomen op de volgende eisen:

  • - Ongeveer 10 meter lang
  • - 120 pk vermogen
  • - Maximale diepgang van 80 centimeter i.v.m. ons ondiepe haventje
  • - Maximale hoogte van 2,30 meter i.v.m. bruggen.
  • - Makkelijk te manoeuvreren voor iedereen
  • - Technisch niet te ingewikkeld
Tweede hands markt

Hierop zijn we voor de makkelijkste weg gegaan: De mogelijkheden van het spaarvarken werden bekeken en we zijn gaan zoeken op de tweede hands markt.  Na een hoop bezichtigingen kwamen we echter tot de conclusie dat ons dit al ons spaargeld ging kosten en dat we dan iets zouden hebben wat maar deels aan onze eisen kon voldoen. Te kort, te lang, veel te sterk, technisch veel te ingewikkeld, nog een hoop opknapwerk (kosten), etc., etc. Er was altijd wel iets.

Ontstaan project

Kortom: We gaan voor de moeilijke weg! We zijn zelf gaan tekenen, rekenen en ontwerpen en we gaan wat nieuws bouwen wat aan de eisen van onze vereniging voldoet, en aan die van de wet uiteraard.

Met name het gewenste vermogen en de limiet aan de diepgang vanwege ons haventje baarde nogal wat zorgen. Hierdoor is het ontwerp uitgekomen op een sleper met 2 schroeven.

Ambitieus!? Zonder meer, en dat zijn we ons ook terdege bewust. Uiteraard hadden wij dit zelf ook graag anders gezien maar inmiddels zijn we na het nodige rekenwerk overtuigd dat dit noodzakelijk is om binnen ons eisenpakket te blijven. En dan nog zijn er redenen te bedenken waarom we dit niet zouden moeten willen:

  • Het duurt veel langer
  • Het is duurder
  • Het kost veel meer arbeid

En toch, ondanks dit alles, zijn wij er van overtuigd dat we dit moeten gaan doen! Voor een heel groot gedeelte van het project beschikken wij over de nodige kennis binnen de groep of over de kanalen om aan deze kennis te komen. Op deze manier creëren we binnen de groep meer binding met het project doordat iedereen zijn steentje bij moet dragen om het te kunnen realiseren en niet in de laatste plaats: Uiteindelijk hebben we een stukje “gereedschap” waar we mee uit de voeten kunnen en waar we jaren plezier van zullen hebben  zodat we de activiteiten voor de jeugd op een veilige, verantwoorde en betrouwbare manier voort kunnen zetten.